Linolja har många användningsområden

Linolja är något som vi utvinner ut växten lin och används för att tillverkar färger, rostskydd och olja för att impregnera olika trä saker. Linolja är även rik på omega 3! Linolja som har kokats kan om de hamnar på sågspån eller trasor självantända, det är därför viktigt att ta vara på sådant om du använt de. För att slippa att de ska börja brinna helt av sig själv så kan du antingen dränka de i vatten, elda upp eller förvara lufttätt!

Det finns olika typer av linolja, vissa har kokats andra är kallpressade. Den kallpressade olja utvinns av att helt sonika pressa fröna så att olja rinner ur dem. Man får inte ut lika mycket olja som om man skulle koka fröna, men det blir en klarare olja med ljusare nyans. Nypressad linolja måste lagras i minst sex månader innan den kan användas. När den lagras gör processen att slemämnen sedimenteras och sjunker till botten. Den nylagrade olja har en helt otroligt förmåga att tränga in i materialet. Den nylagrade oljan kan användas som grundfärg likväl inne som ute.

Linolja sedan medeltiden

Linoljan användningsområde är gigantiskt. Du kan använda den råa linoljan till att grundmåla din nya panelvägg. Eller varför inte som rostskydd på bil, båten eller traktorn. Men det går även att blanda linolja med färg och få linoljefärg. Linoljefärg har funnits väldigt länge, redan på medeltiden började man att förfina tillverkningen av linoljefärg då den torkade så sakta. Så då började man experimentera med linoljefärgen, provade att värma upp rålinolja och märkte att det torkade mycket snabbare än rå linolja. Sen dess har den fortsatts och förfinats, på Ottosons färgmakeri kokar man inte bara linolja till 140 grader utan dem tillsätter också metallsalter. Dom kallar denna process ”kokning av kallpressad linolja. Oljan blir mycket tjockare då den kokakts, men får en helt fenomenal inträngningsförmåga