Ta ditt miljöansvar som e-konsument

Under många år så har allmänheten blivit tillhandahållen information om vikten av att välja miljövänliga produkter i butikerna och sponsra märken som tar sitt ansvar. Allt från mat, toalettpapper, kläder och elektronik kan tas fram på sätt som avsevärt kan skilja sig när det kommer till hur mycket negativ miljöpåverkan produktionsprocessen har. Många är de som har tagit till sig detta och verkligen granskar både butiker och märken innan de gör sina inköp, men samtidigt är det många som är duktiga i fysiska butiker men mindre duktiga när det kommer till handel på internet.

Det går både enkelt och fort att handla på internet, och med det enorma utbud av butiker som finns så är det inte många som bryr sig om att kolla upp hur dessa sköter sitt miljöansvar. Vi har även tillgång till ett mycket bredare spektrum av tjänster och varor än tidigare tack vare e-handel, och därför är det lätt att glömma bort att till exempel en skräddarsydd produkt som man beställer på internet kanske bidrar till global uppvärmning eller resulterar i farliga utsläpp.

Du kanske vill beställa ett par snygga planscher för att sätta på väggen eller en trave visitkort för att dela ut till affärskontakter, men tänker inte på att tillverkningen kan inkludera både papper som blekts på miljöfarliga sätt samt att det används skadliga kemikalier i tryckningen. Den som gör sina efterforskningar kommer dock hitta ansvarsfulla tryckerier, som ser till att påverka miljön så lite som möjligt.

Precis som med all annan handel så är det du som konsument som måste sätta ner foten och poängtera att miljöfarliga produktionsprocesser inte hör hemma i ett modernt samhälle. Gör dina efterforskningar, rösta med plånboken och välj de webbutiker som sköter sig. Viktigt att ha i åtanke är även att det i Sverige finns miljölagar, men att situationen i andra länder inte alls behöver vara lika strikt. Välj rätt, välj miljövänligt.