Typer av braskaminer

Det finns inte många saker som är mer rogivande på vintern än att sitta framför en mysig braskamin och lyssna på den sprakande elden. Det finns idag en uppsjö olika varianter att välja bland och det kan vara svårt att veta vilka för- och nackdelarna är med varje när du försöker lista ut vilken som passar bäst till ditt hem. För personlig service kan du till exempel kontakta Kronvalls Skorstenar som sysslar med braskaminer i Helsingborg.

Täljstenskamin

Täljstenskaminen är precis som namnet antyder främst gjord av täljsten. Detta gör den till ett mycket vackert alternativ för den som vill skaffa en braskamin. Utöver sitt utseende så är de även mycket bra värmekällor. Stenen kan hålla temperaturen mycket bra och kommer därför utstråla värme en bra tid efter att elden har slocknat. Många varianter kommer dessutom med en inbyggd bakugn vilket är mycket behändigt om man bor i ett område som tenderar att få strömavbrott på vintern.

Gjutjärnskaminer

Denna typ är förmodligen vad de flesta skulle kalla en klassisk braskamin. De kan vara inbyggda i en bänk eller helt fristående och strålar ut värme åt alla håll. Vissa varianter kommer med en kokplatta upptill vilket kan komma väl till pass under strömavbrott, precis som täljstenskaminens bakugn.Braskaminer i Helsingborg

Plåtkaminer

Dessa braskaminer kommer i många olika storlekar och de mindre passar utmärkt för den som vill kunna flytta på sin kamin. Kanske vill du kunna ta den med dig under ett vinterbesök i fritidshuset, eller så kanske jaktlaget behöver värma sig uppe i jakttornet under kalla dagar. Rent generellt så håller de inte lika länge som gjutjärnskaminerna, men de är å andra sidan också billigare.