Vilket trägolv skall man välja?

Att investera i ett nytt golv kommer säkerligen öka värdet på din fastighet. Trägolv är det första som många tänker med tanke på att det är både är vackert estetiskt och inte alltför svårt att sköta om. Här följer ett axplock av vilka trägolv som kan vara av intresse att titta närmare på om du står inför en golvrenovering.

Parkettgolv – Ett 10 mm parkettgolv är ett bra val för dig som är ute efter en parkett av ett tunnare slag, där möjligen samtidigt finns att nyslipad och renovera golvet. På samma sätt som med den vanligare varianten om 15 mm går det att slipa ned skiktet upp till tre gånger efter det finns 2.5 mm utrymme. Golvet uppskattas ha en livslängd på upp till 50 år och är enkelt att lägga under ny renoveringen.

Träfanérgolv – Om du inte har tillräckligt med bygghöjd är ett träfanérgolv om 7 mm att rekommendera. Golvet är hårt och tålig om än tunt som i regel inte går att slipa om. Det enda som slits på golvet är egentligen lacken som alltid går att lacka om. Träfanér är ekonomiskt klokt val som man kan använda i de flesta rum.Linolja

Massivt trägolv – Ett massivt trägolv har vuxit starkt under de senaste åren. Som namnet antyder är det slitstarkt och tålig. Livslängden är säkerligen en bra bit över 70 år om man sköter allt väl. Massiva trägolv i exempelvis furu är snyggt och kvalitativt hantverket med en stark känsla av tradition. Golvet monteras genom att spik eller skruv. De vanligaste färdigbehandlade massiva golven är de oljade och grå- eller brunbetsade. Ett oljebehandlat golv sköts genom att man någon gång under året oljar in det med linolja eller terpentin. På sidan kan du läsa mer om hur processen går till när man stryker ut oljan över golvet för att sedan polera ytan. De vanligaste träslagen för massiva golv som är oljebehandlade är furu, ek och ask med en tjocklek på mellan 14 mm – 30 mm.